23.06.16

Ratas sai hommikul teenindusse viidud. Seninähtud BMW esindused Venemaal on küll tase. Igal pool pakutakse kohvi, kõik räägitakse ja arutatakse läbi. Inimesed on üliosavõtliku. Kui ratas ära andud tellitakse sulle takso ja antakse talong, millega takso eest tasuda.

IMG_0651.

IMG_0652.

IMG_0653

Asjalikud toimetused tehtud hakkas mõte liikuma õhtu suunas. Et kas jään hotelli lõket tegema, või 🙂

Lappasin internetis. Leidsin Krasnoyarsk’i Eesti Seltsi tegevusaruanded aastatest 2011 ja 2012. Seal selgelt kirjas, et neil aastatel toimus Krasnoyarsk’i linnas Akademgorodok’is Jaanituli! Aga ei ühtegi kontakt-telefoni. Eesti Välisministeeriumis ei oska valvetelefon ka midagi kosta, soovitavad helistada esmaspäeval !?

Lõpuks leian Seltsi esinaise Vera Oinets’i telefoni, kuid sellele keegi ei vasta. Kaardi pealt vaadates on Akademgorodok suur, hõlmab mitut ülikooli ja nende campus’eid. Lihtsalt otsima minna on lootusetu. Kui juba lootus hakkab tuhmuma, leian äkki kellegi postituse venekeelsest sotsvõrgust vKontakte (VK link: Сибирские эстонцы). Seal osundatud lausa konkreetsele aadressile ja näidatud, milliste bussidega saab kohale tulla. Võtan takso.

Kohale jõudes rahvas juba koguneb. Liigun ringi ja kuulan, kas eesti keelt ka kostub. Esialgu mitte. Aga siis leian Arturi. Artur on sündinud Tomsk’is, küüditatute peres, kuid kolme aastasena koos vanematega Eestisse ära tulnud. Elas Tartus, kuid tundis aastaid tõmmet sünnimaale tagasi minna ja on siin nüüd juba mõned kuud elanud.

Kohalik televisioon tuleb Arturilt intervjuud võtma, kuuleb, et mina olen ka Eestist ja sattunud siia ümber maailma mootorrattaga sõites, tehakse minuga samuti intervjuu (Video: Media Portal “Stolitsa24”). Jätan oma mailiaadressi ja palun saata, kus seda kõike näha saaks.

Varsti on juba kõigi võtmetegelastega suheldud. Lõpetuseks leian ennast naisansamblis meeshäälena mikrofonide tagant “Jaanipäevaks kõrgeks kasvab rohi…” ja “Metsa läksid sa..” laulmas. Päris ootamatu 🙂

Krasnoyarsk’i Krai eestlaste kogukond on 4000 inimese ümber. Kuulsamad külad on Ülem Suetuk ja Haidak.

IMG_0655

.

IMG_0656.

IMG_0657.

IMG_0659.

IMG_0663.

IMG_0668.

IMG_0669.

IMG_0676.

Selts on kutsunud shashlõkki ja plov’i tegema Jenissei kasakad. Kasakaid on täna nimekirjas 7000 meest. Nende ataman Anatoli Knjazkov, kes igapäevaelus on ülikoolis õppejõud, rääkis mulle pikalt kasakate rollist Siberis, nende saatusest pärast revolutsiooni ja tänapäevast. Ei lubanud enne ära minna, kui plov oli valmis ja keelas meestel selle eest mult raha võtmast 🙂

IMG_0680

.

IMG_0685.

IMG_6595Lahkusime päeva viimastel minutitel. Artur viis mu oma autoga hotelli.

IMG_0687

 

Jaga postitust:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga